maanantai 5. maaliskuuta 2012

Susi vai ilves
Jäillä oli kulkenut ristiin rastiin ja saarten rantoja iso tassueläin. Välillä olin valmis nimeämään sen ilvekseksi sitten taas jossain jäljissä näyttäisi olevan kynnen jäljet, joka kertoisi suden olleen liikkeellä.
Askelten väli oli 50- 60 cm.
Osaako joku sanoa aiheeseen lisää. Lähteeköhän ilves edes jäälakeuksille liikeelle, pois metsän suojista.


Kakan se tyyppi oli vääntänyt minun tontille tutkittavaksi.
Pari päivää sitten olleeseen pehmeeään hankeen oli pedon lisäksi piirtynyt muutakin, teeret olivat  ryhmäytyneet jäälle, hirvet pitäneet liikennettä mantereen ja saarien välillä. Saukko on joutunut kulkemaan pitkän matkaan sulasta sulaan.
Yllättäen  jäniksen jälkiä sai oikein etsiä, missä lie pitkäkorvat syömäsillä - metsän suojissa parasta pysytellä näin kirkkaan kuun aikaan.


Pihassa on uusi koivu otettu työn alle, toivottavasti työstäjä on sama valkoselkäinen tikka joka syksyllä aloitti vierailunsa aamukahvikaverina.

4 kommenttia:

 1. Siellähän on melkoista trafiikkia, wau!
  Olisipa hieno nähdä ihka oikea susi, mutta toivotaan ettei kuutit kuulu tämän yksilön ruokavalioon.
  Niin mainiot nuo teerenjäljet :)

  VastaaPoista
 2. En ole asiantuntija, mutta mitä minä niitä olen nähnyt niin hangen päällä ei ilveksen jälki vajoa kovinkaan paljon ja on iso, yleensä 7-11 cm ja varsin pyöreän muotoinen. Tuuhea karvoitus käpälässä isontaa jälkeä vielä lisää. Kynnet ei useinkaan näy, mutta saattavat joskus näkyäkin jäljessä. Kirjoista olen lueskellut, ettei ilves yleensä jätä tarpeitaan näkösälle. Meidän likellä kylläkin merkkasi pissaamalla, ehkä reviirimerkkiä.

  Terveisin Leena

  VastaaPoista
 3. Lisäänpä vielä, että ilves pitää erityisesti ympäristöään korkeammista paikoista, kallioista ja kesällä risukoistakin. Usein se saattaa majailla ketun tekemissä luolissa.

  VastaaPoista