sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Masmalo

Sinäpä kaunis kukka, tuumin. Nappasin kuvankin.
Kaverilta kysäisin lajia ja kas, sehän onkin masmalo!

Ikinä kuullutkaan.

Näin kertoo luontoportti:

"Masmalo on maassamme hyvin harvinainen, mutta sitäkin monimuotoisempi: eri ilmasto- ja maaperäolosuhteisiin sopeutuneita alalajeja tunnetaan meiltä ainakin neljä erilaista. Nimialalaji ketomasmalo (ssp. vulneraria) kasvaa vakiintuneena Ahvenanmaalla ja Hämeessä, mutta sattumalta sitä voi tavata muuallakin Suomessa. Äärimmäisen uhanalaista idänmasmaloa (ssp. polyphylla) tavataan muutamilla paikoilla Kaakkois-Suomessa. Isomasmalo (ssp. carpatica) on Suomessa lähinnä satunnaistulokkaana esiintyvä masmalon Länsi- ja Keski-Eurooppalainen rotu. Silmälläpidettävä pohjanmasmalo (ssp. lapponica) esiintyy nimensä mukaisesti Lapissa kallioilla ja jokitörmillä, mutta ulottaa esiintymisalueensa valoisia harjunrinteitä myöten Lohjanharjulle saakka."




Olipas hauska yllätys ja kovassa tuulessa terävän kuvankin saaminen oli ihan tuuria. Muurahainenkin vielä meni siihen.

3 kommenttia:

  1. Masmaloa on viitostien ja Rantasalmen tien risteyksessä. Yksi esiintymä myös Jäppilässä Hietakylän tien varrella.

    VastaaPoista
  2. Kappas, niin lähelläkö sitä onkin. Oletko sinä tutkinut että mikähän alalaji mahtaisi siinä olla kysymyksessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se saattaisi olla harjumasmalo (Anthyllis vulneraria subsp. fennica). Usein masmalossa näyttää olevan punertavaa, mutta niissä mitä mitä olen tavannut ei ole. Etelä-Savon ympäristökeskuksen sivuilla, jossa kerrotaan Joroisten Kotkatharjun natura-alueesta mainitaan juuri harjumasmalo alueen kasvina.

      Vielä muistui mieleen masmalon kasvupaikkoja. Pieksämäen-Varkauden tien varrella, Kolman risteyksen ja Kollinjoen risteyksen välillä olen myös nähnyt masmaloa.

      Poista